MESANE NEDİR; MESANE HASTALIKLARI NELERDİR?

Mesane , idrarın depolanmasını ve kontrol edilerek boşaltılmasını sağlayan içi boş bir organdır. Boş olduğu durumda pelvik bölgede yer alırken, dolduğunda karın boşluğuna doğru genişler. Çocuklarda mesane, karın bölgesinde bulunur ve ergenlik dönemine kadar pelvik bölgeye tamamen yerleşmez.

Mesane, böbreklerden gelen idrarı üreterler aracılığıyla alır ve gerektiğinde üretra yoluyla vücut dışına atılmasını sağlar. Kas yapısı sayesinde idrarı tutma ve boşaltma süreçlerinde önemli bir rol oynar. Erişkin bir insanda yaklaşık 200cc idrar depolayabilir.

MESANE HASTALIKLARI:

- Mesane taşları,
- Mesane enfeksiyonları: (Akut-kronik sistit)
- İnterstisyel sistit
(ağrılı mesane sendromu)
- İdrar kaçırma,
-Aşırı aktif mesane,
- Mesane kanseri,

Enfeksiyonlar genellikle yanma, sık idrara çıkma ve ağrıya yol açarken, idrarda kan (hematüri) gibi belirtilerle kendini gösterebilir. Mesane taşları idrardaki mineral ve tortuların birikimleriyle oluşur. Enfeksiyon ve ağrıya neden olabilir. Aşırı aktif mesane ise; sık ve ani idrar ihtiyacıyla karakterizedir.
Erken teşhis ve tedavi, bu hastalıkların ilerlemesini önlemek ve yaşam kalitesini korumak açısından büyük önem taşır. Mesane hastalıkları, idrar yapma düzeninde bozukluklara, idrar yaparken yanma, ağrı, idrar kaçırma, ve idrarda kan gözlenmesi gibi belirtilere yol açabilir.Tedavi edilmediğinde, enfekte idrar böbreklere kaçabilir. Mesane taşı; ağrılı işeme ve enfeksiyona neden olabilir. Mesane kanseri gibi ciddi hastalıklar hayatı tehdit edebilir. Bu durumlar yaşam kalitesini düşürerek sosyal ve psikolojik sorunlara da zemin hazırlayabilir.
Bu nedenle işeme alışkanlıklarında ve idrar renginde alışılmış dışında bir durumla karşılaşılması halinde bir üroloji uzmanına danışılması gereklidir.